Озеленяване

Фирма Брежан Партнерс предлага цялостна услуга за вашата градина от проектирането до дългогодишна професионална поддръжка. Индивидуалният ни подход към всеки проект и вниманието, с което подхождаме към клиентите си, е нашият отличителен белег. Независимо дали сте частен клиент с уютен малък двор или строителна компания търсеща коректен партньор в част паркоустройство, можете да разчитате на нас.

1 Проектиране

Проектирането е първата стъпка към създаването на един успешен обект. То се извършва в няколко фази. Според Наредба № 4 от 2001 г. за обхвата и съдържанието на инвестиционните проекти, те се разделят на идеен, технически и работен проект.

Фирма “Брежан Партнерс” предлага изработването на цялостна проектна документация, в това число издаване на експертни становища/оценки и подготовка на документи за внасяне в Общината.

Подхождаме към всеки обект с нужното внимание, като се водим от вашите желания и представи. С разработването на проект, ние Ви предоставяме идейно решение с индивидуални предложения за вашия двор. 

На база на предпроектните проучвания, разработваме цялостен озеленителен проект, който съдържа:

В проектната фаза можем да предложим различни декоративни елементи, като сухи реки, фонтани, скални кътове, водни площи, огнища, барбекюта и други елементи, съобразени с характера на обекта и желанието на клиента.

За да Ви накараме да се пренесете в новия си двор още преди да е реализиран, изработваме цялостна визуализация с много снимки и видео разходка.

2 Изграждане

След обсъждане и съгласуване на озеленителния проект, следващата стъпка е неговата реализация. Това е интересен и вдъхновяващ процес, в който виждате как в рамките на дни градината ви се преобразява. 

Фирма „Брежан Партнерс“ разполага със знания и с нужния ресурс, като техника, механизация и квалифициран персонал, за да предостави на клиентите си качествена услуга на конкурентни цени и в кратък срок. 

Етапите за реализиране на един ландшафтен проект са следните:

Това включва отстраняване на самонастанила се или нежелана растителност, премахване на съществуваща тревна площ, ако има такава, извозване на растителни отпадъци, скална маса, изваждане на дънери и т.н. При почистването на терена се запазват дърветата с високи декоративни качества и защитените такива.
Можем да доставим плодородна хумусна почва, с което ще осигурим добри условия за новозасадената растителност и тревната покривка. Чрез моделирането на терена се постигат нужните наклони, обособяват се площадки, осигурява се уплътнявате на новия почвен слой, правят се различни геопластики.
Отводняването на двора и изграждането на напоителна система е неразделна част от създаването на градината. Разпределението на пръскачките, капковото напояване и обособяването на отделни зони се базира на озеленителния проект. Предлагаме продуктите на RAIN BIRD и HUNTER. Можете да прочетете повече за изграждане на напоителни системи в меню напоителни системи.
Подборът на растенията в двора се прави от ландшафтен архитект и цели, както удовлетворяване на желанието на клиента, така и осигуряване на правилен избор, разпределение, групиране и засаждане на видовете. Фирма „Брежан Партнерс“ предлага:

 • Доставка и засаждане на живи плетове: иглолистни, широколистни, вечнозелени, листопадни, с различни декоративни ефекти и различен размер, според желанието и бюджета на клиента

 • Доставка и засаждане на вечнозелени и листопадни храсти с различен декоративен ефект.

 • Доставка и засаждане на дървета: едроразмерни, средноразмерни, дървета с различни корони (плачещи, чадъровидни, колоновидни, кълбовидни, топиарии и др.)

 • Доставка и засаждане на цветя. Изграждане на сезонни лехи с луковици, или лехи с многогодишни цветя

 • Изграждане на скални кътове и алпинеуми

В зависимост от местоположението на обекта, климатичните условия и предназначението му се избира подходяща тревна смес. Има няколко начина за затревяване:

 • Засяване на тревна смес. Това е най-популярният начин за създаване на тревни площи у нас. Необходимо е да се избере правилния сорт семена, за да се получи дълготраен и устойчив тревен килим. При засяването с тревна смес, почвата се фрезова, подравнява и след това се извършва сеитба при определена посевна норма. За целта ние използваме ръчна или машинна обработка. Работим с продукти на Rotadairon. Процеса завършва с торене с подходящи гранулирани торове и валиране. Покълването на тревното семе започва след десетия ден, в зависимост от сорта, а ефекта на гъст зелен килим се постига с малко повече време, обилно поливане, слънчеви лъчи и професионална поддръжка.

 • Полагане на тревен чим. Тази технология позволява пренасянето на готов, свеж, гъст, зелен тревен килим от чимовото стопанство до вашия двор. При добре подравнен и подготвен терен полагането му става за часове, а ефекта е страхотен. Предлагат се различни сортове тревен чим, в зависимост от обекта, на който ще бъде положен. Плюсовете от този тип затревяване са много:
  + кратки срокове за постигане на резултат
  + лесно преносим / на рула
  + устойчив и дълговечен тревен килим
  + риска от поява на нежелани широколистни е сведен до минимум
  + може да се полага по всяко време на годината, с изключение на месеците, в които почвата е замръзнала

3Поддръжка

За да се радвате да красива градина през всички сезони е необходимо да се доверите на професионалисти в това, а те от своя страна трябва да работят с професионални машини. Ето защо доверен съюзник на нашите екипи са машините на STIHL. 

Фирма „Брежан Партнерс“ предлага различни варианти за поддръжка на вашия двор:

Какво включва правилната поддръжка?

За да се развива добре един жив плет, без значение от какъв вид е, е необходима правилна резитба, подхранване и обработка с препарат за растителна защита.
Правят се оформящи резитби, според вида на дървото, неговата корона и предназначение. Първите години от засаждането се укрепват, за осигуряване на по-бързо и сигурно вкореняване.
Те внасят колорит и разнообразие в двора. Ето защо е важно тяхното правилно подхранване, изрязване след цъфтеж и обработка с препарат.
Те изискват интензивна поддръжка, тъй като растенията в тях трябва да се подменят периодично. Екипът ни създава интересни и красиви лехи, които привличат вниманието към себе си през различните сезони:


 • Пролет - Минзухари, нарциси, лалета, зюмбюли, фрези, момини сълзи и др.


 • Лято - Летни гербери, мушката, сакъзи, петунии, винки, бегонии и др.


 • Есен - Хризантеми


 • Зима - Теменужки


Има редица мероприятия, които се прилагат, за да бъде тревния килим винаги зелен и свеж. Те започват с пролетното аериране, правилното редовно косене през лятото, подхранване с торове, обработка с препарати, регулирана поливка и завършват с подготовка за зимата.

Галерия

1

Години опит

1 +

Реализирани проекта

1 +

Награди

Доверени клиенти

1 +

Контакти

гр. София, кв. Карпузица, ул. Върба 1А
office@brezhan.com
Ненко Стефанов
+ 359 894 431 160
ланд. арх. Венелина Лазарова
+ 359 885 595 500

Направете запитване